فهرست ها

منابع طرح «کتاب خوان ماه» ویژه فروردین ۱۴۰۳ معرفی شد

منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه فروردین ۱۴۰۳ با ارائه کتاب های «آغازی بر یک پایان»، «آن چهارده روز»، «خواب آب»، «یک تکه زمین کوچک» معرفی شد.

ه گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، منابع طرح کتاب‌خوان ماه، ویژه فروردین ۱۴۰۳ با هدف ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتاب‌های مفید برای پرورش فکری آحاد مختلف مردم و همچنین ارتقای فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتاب‌های مفید و فاخر در سطح کشور و ارائه کتاب‌های «آغازی بر یک پایان»، «آن چهارده روز»، «خواب آب»، «یک تکه زمین کوچک» معرفی شد.

«آغازی بر یک پایان»
پدیدآور:‌ سید مرتضی‌ آوینی
ناشر: واحه
تعداد صفحات: ۱۷۰

چنانچه در مقدمه‌ی کتاب ذکر شده است: «آغازی بر یک پایان» مجموعه‌ای از مقالات نگارنده است که بیش‌تر وجهه‌ی نظرات اعتقادی و سیاسی او را نشان می‌دهد و در چهار بخش تنظیم شده است.

بخش اول حاوی نوشته‌هایی در سوگ حضرت امام خمینی(رحمت الله علیه) و تبیین جایگاه ایشان در «تاریخ حیات باطنی انسان» است.
بخش دوم مقالاتی درباره‌ی مبانی حکومت دینی و نظام ولایت فقیه، خصوصاً در تقابل سیاسی غالب در عالم متجدد و غربی را در بر می‌گیرد.
بخش سوم کتاب به فاجعه نسل‌کشی مسلمانان در بوسنی اختصاص دارد و تشکیل «امت متحد اسلامی» به مثابه راهی برای مواجهه با «سیطره‌ی نظم نوین و آمریکایی بر جهان» پیشنهاد شده است.
بالاخره در بخش چهارم و پایانی کتاب نگارنده انقلاب اسلامی ایران را دلالتی تأویلی بر سپری شدن عصر تمدن غرب می‌داند و بشارت می‌دهد که تا آن وضع موعود که انسان در انتظار اوست، فاصله‌ای چندان باقی نمانده است.

آنچه این کتاب را همچنان جذاب می کند این است که عمده مباحثش همچنان زنده و بلکه زنده‌تر و مورد نیازتر از دیروز است! بحث تبیین جایگاه امام خمینی و تأثیر نهضت ایشان در بستر تاریخ بشری؛ بحث مبانی محکم دفاع از ولایت فقیه در برابر هجمه‌ی کسانی که غرب کعبه‌ی آمالشان است و بحث مواجهه‌ی تمدن نوین اسلامی با تمدّن مدرن و نظم نوین جهانی اگر از قبل زنده‌تر نباشد، قطعاً اهمیتش کمتر از دیروز نیست و همین کتاب را همچنان خواندنی و جذاب می‌کند.

«آن چهارده روز»
ترجمه و تحقیق: مؤسسه بیان معنوی
ناشر: بیان معنوی
تعداد صفحات: ۱۲۰

ما معمولاً زندگی انسان‌ها را با اتفاقات خاص و روزهای بزرگ آن به یاد می‌آوریم. اتفاقاتی که معرف شخصیت و ویژگی‌های خاص آن فرد است. «آن چهارده روز» از همین جنس است و راوی چهارده نقطۀ عطف و اتفاق خاص زندگی امیرمؤمنان علی علیه السلام را، آن هم از زبان خود ایشان نقل کرده است. به عبارت دیگر این یک زندگی‌نامۀ خودگفته است که اتفاقات روایت‌شده به انتخاب خود امیرالمؤمنین علیه السلام بوده است. ماجرا از آنجایی شروع شد که روزی بزرگ یهودیان در کوفه به خدمت امام علیه السلام رسید و سؤالاتی را از ایشان پرسید.

روایت معروف به «رأس الیهود» که در کتاب معتبر خصال شیخ صدوق آمده است، یک نمای جامع و منحصر به فرد از زندگی امیرالمؤمنین علیه السلام از آغاز بعثت رسول خدا صلی‌ الله علیه و آله تا شهادت در محراب را به تصویر می‌کشد. این سخنان را حضرت امیر صلوات الله علیه حدود دو سال پیش از شهادتشان، در پاسخ به پرسشی از بزرگ یهودیان (درباره‌ی وصی حقیقی پیامبر آخرالزمان) در جمع اصحاب خویش در مسجد کوفه ایراد می‌کند و در پی آن، مرد یهودی مسلمان می‌شود. هرچند برخی از وقایع ذکر شده در این حدیث را بارها شنیده‌ایم، اما امیرالمؤمنین علیه السلام نکاتی جزئی و ظریف را به‌زیبایی وصف می‌کند و تحلیل‌هایی دقیق ارائه می‌دهد که بسیاری از آنها را نشنیده‌ایم و حتی برخی از آنها برخلاف آن چیزی است که تاکنون شنیده‌ایم یا تصور می‌کردیم.

«خواب آب»
پژوهش و نگارش: عباس جهانگیریان
ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
تعداد صفحات: ۶۰

آب، آبادانی می‌آورد و خدا فرموده حیات همه چیز را از آب قرار دادیم! هر کجا برود آباد می‌کند و هر جا نرود، ویرانی و برهوت و بیابان به جا می‌گذارد.

کشور ما روی نوار خشک و نیمه‌خشک کره‌ی زمین قرار دارد؛ به همین دلیل سایه‌ی تهدید و ترس از خشک‌سالی همیشه بر سر ما ایرانیان بوده و هست؛ یکی از دوره‌های خشکسالی ایران، همین سال‌هایی است که شاهدش هستیم. ما همیشه در دوره‌های خشک‌سالی مجبور بوده‌ایم سال‌های سختی را کنار هم تجربه کنیم تا این دوره‌های رنج‌بار بی‌آبی و کم‌آبی به پایان برسد.

در دوره‌های خشکسالی گذشته‌، شهرها این‌گونه گسترش پیدا نکرده بود و روستاها با قناعت، با همان آب زلالِ همیشه‌روان قنات‌ها، سختی‌های این دوره‌ها را سپری می‌کردند؛ اما ما با دست خودمان با حفر چاه‌های برقی، منابع آب‌های زیرزمینی و قنات‌ها را با مصرف بی‌رویه و غلط از بین بردیم و به وقوع زودرس این بلای طبیعی دامن زدیم و به استقبال خشک‌سالی رفتیم.

بیکاری، فقر، قحطی، نزاع و مهاجرت برخی از پیامدهای ناگوار خشک‌سالی است، منابع آب هر سرزمینی وابسته به میزان بارشی است که بر آن می‌بارد. میانگین سالیانه‌ی باران در پهنه‌ی ایران ۲۸ سانتی‌متر است که این مقدار هم رو به کاهش است، این در حالی است که متوسط بارش باران در کشوری مثل ژاپن ۱۶۰ سانتیمتر است و میانگین جهانی نیز ۳۵ سانتی‌متر است.

ما که در بخش کم‌باران زمین زندگی می‌کنیم باید با مصرف درست و عاقلانه از همین مقدار اندک منابع آبی محافظت کنیم تا هم خودمان را در تنگنای کم‌آبی قرار ندهیم هم نسل‌های بعد را از این مایه‌ی حیات‌بخش محروم نکنیم.

این کتاب تلاشی است ستوده در راستای شناساندن‌ تلاش‌های ارزشمند و بدیع ایرانیان در راستای استفاده‌ی بهینه از آب و آب‌رسانی که در آن کلیدواژه‌هایی چون قنات، کوزه، آب‌انبار، سد قوسی، بادگیر، تصفیه آب و... پرتکرار و پرطنین است
تصاویر جذاب و متن روان و البته دقیق از حیث علمی این کتاب باعث شده اثری جذاب و خوش‌خوان پیش روی کودکان و نوجوانان ایران‌زمین باشد.

«یک تکه زمین کوچک»
پدیدآور:‌ الیزاب لِرد
مترجم: پروین علی‌پور
ناشر: افق
تعداد صفحات: ۲۹۴

در کتاب «یک تکه زمین کوچک»، الیزابت لِرد نویسنده سرشناس انگلیسی داستان یک نوجوان ۱۳ ساله‌ی فلسطینی را نقل می‌کند که در شهر رام‌الله زندگی می‌کند. کریم عاشق فوتبال است و می‌خواهد بهترین فوتبالیست جهان شود، اما او با شرایط سخت و خطرناکی روبه‌رو است که جنگ و اشغال رژیم صهیونیستی بر زندگی او و خانواده و دوستانش تحمیل کرده است. او باید با تحریم‌ها، تیراندازی‌ها، بازداشت‌ها، تفتیش‌ها، تخریب‌ها و مرگ و میر مواجه شود و در عین حال از زندگی خود لذت ببرد و آرمان‌ها و آرزوهایش را دنبال کند؛ مخصوصاً آرزوی بیرون کردن اسرائیلی‌های جنایت‌پیشه از سرزمینشان را!

الیزابت لِرد که سال‌ها در خاورمیانه و به ویژه لبنان زندگی کرده و دو سفر هم به فاصله‌ی زمانی زیاد به سرزمین فلسطین داشته، این اثر خود را با کمک سونیا نمر نویسنده، داستان‌نویس، مترجم، مردم‌نگار و دانشگاهی فلسطینی که تحت بازداشت و شکنجه‌ی اسرائیل نیز قرار گرفته است نگاشته و برگفته از واقعیت، شرایط سخت و دشوار نوجوانان فلسطینی را در این اثر نگاشته. این اثر یک کار جسورانه است که از یک سو با اعتراض شدید صهیونیست‌ها مواجه شده و از سوی دیگر با استقبال فراوان عموم مردم و به ویژه نوجوانان آمریکایی مواجه شده است.

اخبار و اطلاعیه